Bílá

Máte na výběr ze 16 druhů bílého čepovaného vína. Vždy je naraženo 10 druhů, které stále obměňujeme.

 

Ryzlink vlašský vinařství Vajbar Rakvice

(jemně aromatické víno s pikantní kyselinkou. Jeho nejlepší vlastnosti umocníte v kombinaci s pokrmy z lehkého bílého masa)

 

Neuburské vinařství Vajbar Rakvice

(Harmonické víno s charakteristickou pikantní hořčinkou. Vhodně doplní grilované sladkovodní ryby, drůbež i telecí)

 

Veltlínské zelené vinařství Vajbar Rakvice

(Víno má světle žlutou barvu se zelenými reflexy, z těžkých půd má lipovou vůni, z kamenitých kořenitě mandlovou. Mladé, je svěží a živé, vhodné do střiků. Může provázet světlá masa, lehčí úpravy ryb i drůbeže)

 

Ryzlink rýnský vinařství Vajbar Rakvice

(Zelenožluté víno příjemné medové vůně a plné vyzrále chuti. Vhodně doplní jak přírodní úpravy hovězího, tak i pokrmy z ryb)

 

Tramín červený vinařství Vajbar Rakvice

(Víno zlatožluté barvy, kořeněné vůně. Chut´ je harmonická výrazně kořenitá s nižším obsahem kyselin. Tramín patří mezi nejvyhledávanější odrůdy vína. Hodí se především k sladkým dezertům a dortům)

 

Sauvignon - země původu: JAR 

(Patří mezi stále vyhledávané odrůdy zejména pro velké množství aromatických látek, které připomínají vůni keře černého rybízu a kvetoucí kopřivu. Chutˇ je velmi bohatá, harmonická s příjemnou a dlouhou dochutí. Podává se k pikantním, kořeněným masům a sýrům)

 

Chenin blanc - země původu: JAR

(Víno citrusově žluté barvy. Aromatická vůně žlutého ovoce, jemné, lehké s dobrou strukturou. Doporučujeme ke všem lehkým pokrmům, k chřestu, salátům a světlé drůbeži)

 

Rulandské šedé - vinařství Vajbar Rakvice

Rulandské šedé (Pinot gris, Pinot grigio, Ruländer, Graue Burgunder, Tokayer) – francouzská odrůda pěstovaná i na území České republiky již od 14. století. Název „Rulandské“ dostala v Německu po obchodníku Rulandovi, který ji tam po roce 1711 rozšiřoval. Nadprůměrně se pěstuje ve vinicích ve vinařské oblasti mělnické, mostecké, pražské, brněnské a velkopavlovické. Barva bývá světle zlatavá. Vůně jemně chlebnatá, mírně kořenitá. V chuti je vysoce extraktivní, plné, jemně chlebové s nádechem ovocnosti, s mírně nižším obsahem kyseliny a jemnou kořenitostí. Velmi vhodné pro delší uchovávání. Vhodné ke studené kuchyni, mořským plodům, rybím pokrmům, k drůbeži.

 

Sylvánské zelené vinařství Bisenc Bzenec

Zelenožlutá barva, vůně neutrální, pikantní, jemně kořenitá. Víno je v mládí poněkud méně harmonické, někdy až drsné. Rychle vyzrává do vláčné plnosti a kulatosti, kdy se prezentuje příjemným dojmem celistvosti. Chuť je plná, extraktivní, mírně kořenitá.

 

Veltlínské červené rané (večerka) vinařství Velké Pavlovice

Genetické studie ukazují, že se na vzniku podílelo Sylvánské zelené a Veltlínské červené, podobně jako tomu bylo u Neuburského, takže jsou tyto dvě odrůdy blízce příbuzné. Je prakticky rozšířeno jen u nás a v Dolním Rakousku, kde se nazývá Frühroter Veltliner či Malvasier. Víno je zlatožluté barvy, neutrální vůně, plné a s nízkým obsahem kyselin. Při vyšší cukernatosti moštů se objevují i medové tóny. Vzhledem k nízkému obsahu kyselin zraje víno poměrně rychle, a proto se ho často využívá k urychlenému zrání směsí vín této odrůdy s odrůdami pozdními, jako je Ryzlink vlašský.

 

Hibernal vinařství Velké Pavlovice

Bílá moštová odrůda byla vyšlechtěna ve Výzkumném ústavu v Geisenheimu v Německu profesorem Dr. Helmutem Beckerem. Pochází z mezidruhového křížení: Seidel 7053 x Ryzlink rýnský, klon 238 Gm F-2. Je to první vyšlechtěná tzv. rezistentní odrůda, tedy odrůda silně odolná vůči houbovým chorobám, které napadají révu ve vinici.

Víno je extraktivní, se silnou vůní, vysoce kvalitní s výraznou kyselinou. Hrozny každoročně dosahují přívlastkových kvalit a dávají nám možnost připravit nádherná sladká vína, kde se zbytkový cukr snoubí s kyselinou. Hibernal je proto asi nejvhodnější odrůda pro produkci vín se zbytkovým cukrem. Ve vůni se prolínají plané broskve, černý bez a směs tropického ovoce.

Irsai Oliver vinařství Vajbar Rakvice

Raně zrající moštová i stolní odrůda s muškátovou vůní bobulí i vína. Vyšlechtil ji Kocis Pál v Maďarsku v Kecskemétu.

Letorosty zaujímají rozkleslou polohu a jsou řídce olistěné menšími listy. Hrozny jsou střední až velké, rozvětvené, bobule žluté s pevnou slupkou a příjemnou muškátově-kořenitou chutí. Obsah kyselin je nízký. Mrazuodolnost je nízká a při dozrávání poškozují hrozny vosy a ptáci.

Víno se prozradí muškátově-kořenitou vůní a nízkým obsahem kyselin. Velmi často se využívá do směsí s víny kyselejšími, nejvhodnější je směs s Ryzlinkem vlašským. Často nalézá uplatnění při výrobě burčáků. Jako čisté odrůdové víno rychle stárne.

 

Veltlínské zelené vinařství Baloun

(Víno má světle žlutou barvu se zelenými reflexy, z těžkých půd má lipovou vůni, z kamenitých kořenitě mandlovou. Může provázet světlá mas, lehčí úpravy ryb i drůbeže)

 

Muller Thurgau vinařství Baloun

(Zelenožlutá barva, muškátově ovocná vůně s tóny grepu či broskve. Středně plné, harmonické a příjemně pitelné víno, nenáročného a svěžího charakteru.)

 

Muškát moravský vinařství Vajbar

(Je to odrůda raná s muškátovou vůní. Rychle se rozšířil a dává nejlepší vína v chladnějších oblastech, kde se neztrácejí kyseliny. V Čechách je znám a proslaven jako MOPR)

 

Pálava vinařství Vajbar

(Víno je harmonické, aromatické a plné. Vína mají poněkud více kyselin než vína Tramínu a vůně připomíná vanilku. Vyšlechtěná roku 1953 ve Velkých Pavlovicích křížením Tramínu a Mulleru Thurgau. K jídlu se hodí k uzeným a pařeným sýrům)

 

Chardonnay vinařství Vajbar

(Odrůda pochází z Francie a ve většině znaků připomíná Rulandské bile. V oblasti Champagne se používá pro výrobu šampaňského. Plné víno se svěží vůní čerstvých oříšků. Hodí se podávat k plísňovým sýrům s výraznou chutí, take k jemným smetanovým omáčkám a pokrmům obsahujícím ovoce)

 

Pro více informací vstupte do eshopu www.dobevinopraha.cz